Trouw zijn

 

 

Gisteravond hebben we, in de Maandagavondgroep in Amsterdam het thema 'Trouw zijn' gedanst. 

Voordat we gingen dansen hebben we in tweetallen oefeningen gedaan met afstemmen. Het leuke was dat, ook al dansen veel deelnemers al jaren, ze hierdoor toch weer een diepere beleving konden hebben van de vivencia. Omdat ze nu nog meer bewustzijn hadden over hoe dat werkt voor hen. Waar ze op de automatische piloot gaan, wat er nog meer in te beleven valt en ook dat je een diepere verbinding kunt beleven als de afstemming helemaal klopt.

 

Dit is de tekst die ik van te voren geschreven had over de avond:

 

Ik zit achter mijn computer te voelen waar ik over zal schrijven. Waar gaan we morgen mee dansen.

Ik doe dat door mezelf te voelen. En terwijl ik dat doe, mezelf voelen, is het eerste wat bij me op komt: 'Trouw aan mezelf zijn.'

Daar bedoel ik mee: luisteren naar wat ik voel en me daar naar gedragen.

Dit is iets waartoe je, door Biodanza te doen, steeds weer wordt uitgenodigd.

Wat er zo leuk aan is, is dat het een manier is om jezelf steeds beter te

leren kennen. Wat voel ik echt. Wat voelt kloppend voor mij. Waar gedraag ik me omdat ik denk dat dat van mij wordt verwacht en waar voel ik me vrij om te zijn wie ik ben en dat ook helemaal te laten zien. Ook al ziet dat er misschien niet altijd even aantrekkelijk uit.

  

Egoïstisch?

Als ik hier over nadenk bekruipt me ook altijd de gedachte: 'Ja maar je kan toch niet alleen maar in je leven doen wat jij zelf wilt, dan wordt je toch een egoïstische aso.'

Maar het ligt genuanceerder denk ik.

Trouw zijn aan jezelf betekent niet dat je je niet (meer) afstemt met je omgeving. Het betekent niet dat je andere mensen lastig gaat vallen omdat jij jezelf vrij voelt.

Als ik echt mezelf kan voelen, contact heb vanuit mij, trouw ben aan mij, dan voel ik als basis een diepe rust. Een aanwezig zijn. Dan is het heerlijk om met andere mensen te zijn, maar is het ook prima om op mezelf te zijn.

En het laatste dat er dan gebeurt is dat andere mensen last van mij hebben. Dat ik me aso of egoïstisch gedraag.

Misschien is het zelfs wel zo dat andere mensen eerder last van je hebben als je niet trouw bent aan jezelf, maar leeft vanuit geforceerdheid of onderdrukking.

  

Dichtbij

Ik weet het allemaal ook niet zeker. Ik ben er mee in onderzoek. En Biodanza helpt mij daar enorm mee. Het geeft me de mogelijkheid om heel dicht bij mensen te kunnen zijn. Dichter dan 'normaal' is.

En daardoor kan ik in het dagelijkse leven ook veel gemakkelijker dichter bij mensen zijn. En dat voelt uiteindelijk juist veel normaler. En fijner!

Het maakt me blij en vervuld.

Ik kan mezelf steeds beter voelen.En hierdoor trouw zijn aan wie ik ben.

Misschien betekent trouw zijn aan mezelf wel trouw zijn aan iets dat groter is dan mijn eigen ik-je. Trouw zijn aan het geheel. Trouw zijn aan Liefde. Trouw zijn aan het leven wat door ons heen stroomt.

Ja, zoiets zal het zijn.