OVERGAVE

 

 

Overgave is misschien wel een van de meest essentiële woorden in een mensenleven. Daar kom ik door de jaren heen telkens weer achter.

En met overgave bedoel ik dan dat je je verzet op geeft tegen hoe het leven op dit moment is. En dat kun je dus ieder moment weer doen.

 

Het moet anders

Wat gewoon is voor mensen om te doen is 'het anders willen'. We bedenken vaak van te voren hoe we willen dat ons leven gaat, hoe anderen zich gedragen, hoe gebeurtenissen zouden moeten verlopen, wat voor weer het moet zijn, wat andere mensen tegen ons moeten zeggen en ga zo maar door.

Dit is eigenlijk heel vermoeiend, want dit kunnen wij helemaal niet regelen met onze mind. In die zin hebben we juist heel weinig invloed. Al denken we dit soms wel te kunnen vergroten door bijvoorbeeld boos te worden, druk te zetten, te chanteren enz. Maar je zult vast wel gemerkt hebben dat deze methodes veel inspanning kosten en vaak weinig bevredigend zijn.

 

Wat dan?

Het leven om ons heen gaat dus in veel gevallen anders dan dat we hebben bedacht en verwacht met onze mind.

Maar hoe kunnen we ons daar dan aan overgeven. Moet je je dan zomaar overal aan overgeven? Ook als je iets niet leuk of prettig vind?

 

Nee, dit laatste hoeft niet meteen. Je hoeft heus niet alles te doen wat andere mensen zeggen, of bijvoorbeeld tegen je gevoel in 'close' te dansen met een ander.

De ingang tot een leven in overgave, en daardoor ook in leven wat meer 'in flow' is, zit 'm volgens mij in met je aandacht te gaan naar je lichaam, en dan juist vooral naar die plekken waar je het verzet, de weerstand voelt.

Door dat steeds weer te doen, alleen maar te voelen, aandachtig te voelen zonder te luisteren naar de gedachten en verhalen die je erbij hebt, kan er iets gaan verschuiven in jouw beleving en dus ook in je leven.

 

Aandacht naar je gevoel

Eigenlijk is het dus heel simpel.

Op het moment dat je een negatieve emotie/gedachte bij jezelf merkt, ga je met je aandacht naar je lichaam. Naar de plek of de plekken waar bijvoorbeeld spanning voelt. Zo lang als mogelijk blijf je dit doen. Je hoeft er niet bij na te denken.

 

En wat er dan gaat gebeuren kan bijvoorbeeld zijn dat het letterlijk zachter wordt op die plek. En het zou ook maar zo kunnen dat je andere ideeën en gevoelens krijgt over de betreffende situatie. Het gebeurt zelfs ook vaak dat die hele situatie gaat veranderen. Of zich oplost. Zonder dat jij je er actief en direct mee hebt bemoeit.

Leuk he?

 

Gewoon doen

Ik nodig je uit om de komende dagen voor jezelf te voelen op welke moment jij jezelf verzet.

Dat kan bijvoorbeeld heel simpel zijn dat je je eigenlijk de hele tijd verzet tegen dat je je huishouden 'moet' doen. (een voorbeeld uit mijn leven :-))

Of dat je je verzet tegen hoe je kinderen of je partner zich gedragen.

Of dat je je verzet tegen een bepaald gevoel wat bij je opkomt in situaties.

Maakt niet uit waar je begint met voelen. Het kunnen grote, maar ook kleine zaken betreffen.

 

En zodra je weer danst kun je dit verder oefenen. Dansen met deze overgave

En als er dan een moment in de vivencia zit waartegen je je verzet, dan nodig ik je uit om je weer over te geven aan dat gevoel. Door simpelweg met je aandacht naar die sensatie in je lichaam te gaan. Want dat geeft verdieping.

Dat is het.


Contactgegevens

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen: 

Lyanvdmeulen@gmail.com

 

Telefoon: 06-42152641

 

ABN-AMRO:

NL33ABNA 0470374985

 

KvK

Btw NL 1096 46 174 B01

 

Neem ook een kijkje op mijn andere website Liefdesmoed.nl!!:

 Nieuwsbrief

 

Hieronder kun je je aanmelden als je info wilt ontvangen van en over Biodanza met Lyan. Je kunt je aanmelden voor de wekelijkse teksten en de dansdagen en andere activiteiten, of alleen voor de dansdagen en andere activiteiten. Geef even aan wat je wilt.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

 Agenda

 

IEDERE 
WOENSDAGAVOND
Biodanza in de Jungle
in Amsterdam
WEEKEND RETREATS LAND VAN LISA:
 
12, 13, 14 januari 2024
3, 4, 5 mei 2024
16, 17, 18  augustus 2024
4, 5, 6 oktober 2024
 
DANSDAGEN 2024 IN NAARDEN
Zondag 21 januari Biodanza meets Tantra
Zondag 18 februari Liefdesmoed/Cursus in Liefde
Zondag 17 maart Biodanza meets Tantra
Zondag 21 april
Zondag 19 mei
Zondag 16 juni
Zondag 21 juli
Zondag 15 september
Zondag 20 oktober
Zondag 17 november
Zondag 15 december
Tijden: 11:15 tot ongeveer 17:00 uur