de functie van de groep in Biodanza

 

Biodanza doe je in een groep. Je leert om heel goed contact te maken en te houden met jezelf, maar de groep is er niet voor niets.

In je eentje Biodanza doen zou iets heel anders zijn.

Waar staat de groep dan zoal voor?

Heb je er al eens over nagedacht wat de groep voor jou betekent?

 

Toen ik begon met Biodanza had ik daar andere ideeën over dan tegenwoordig.

Zo nam ik mij bijvoorbeeld voor om, buiten de donderdagavonden dat ik danste, geen contact te onderhouden met de mensen uit de groep, de andere 'Biodanza-mensen'. Ik vond het prima om met ze te dansen, maar vond ook dat ik al vrienden en bekenden genoeg had, ik had geen ruimte voor nog meer. En bovendien vroeg ik me af of het wel mijn type mensen waren...

 

Ondertussen ben ik bevriend met veel 'Biodanza-mensen.' Mensen die ik al kende en die ook aan Biodanza zijn gaan doen, en nieuwe vrienden die ik heb gevonden nadat ik een overtuiging die mij  niet meer diende had los gelaten.

 

Spiegels

Wat ik door de jaren heen ook heb gemerkt is dat iedere Biodanzagroep mij talrijke spiegels voorhoudt, waarmee ik kan gaan oefenen.

Mensen waar ik meer of minder weerstand bij voel spiegelen mij stukjes van mezelf die ik onderdruk en mensen tot wie ik me voel aangetrokken spiegelen mij die delen van mezelf waar ik van hou, die ik accepteer of waar ik trots op ben.

En bij sommige mensen heeft het heel lang geduurd voordat ik mijn hart voor ze kon openen!

 

Koestering

De groep biedt ons ook veiligheid, geborgenheid, koestering, warmte, contact, aanraking en al dat soort elementen.

Dat wat we in ons leven zo tekort kunnen komen kunnen we vinden in de oefeningen, in de dans. En soms wisten we niet eens dat we zo aan het hunkeren waren!

Wat niet wil zeggen dat het altijd makkelijk is om te ontvangen wat we zo nodig hebben. Maar daarom is het zo mooi dat Biodanza zo geleidelijk werkt. Je laat precies binnen waar je aan toe bent in je leven. Ieder in zijn/haar eigen tempo.

 

Maar wat ben ik dankbaar voor die talrijke ontmoetingen, dansen die ik heb gedaan met anderen waarin ik voelde dat het helend was op een diep niveau. Vast heel herkenbaar voor jullie!

 

Oefenen

De groep biedt ook de mogelijkheid om te oefenen met het aangeven van grenzen of het uitbreiden van grenzen.

Je kunt je enorm ergeren als er een persoon meedanst die in jouw ogen niet afgestemd is, maar je kunt dit ook als mogelijkheid gebruiken in het aangeven van jouw grenzen. Zo ben je allebei oefenmateriaal voor elkaar.

Jij in het duidelijk zijn in waar jouw grens ligt en de ander in het leren aanvoelen waar de grens van anderen ligt.

(of andersom natuurlijk...)

 

En wat ook interessant is om naar de kijken is welke gevoelens bij je worden opgeroepen als je in de groep bent.

Vind je bijvoorbeeld de groep te groot, of juist te klein, vind je dat er te veel of te weinig mannen zijn, vind je het lastig dat er stellen in een groep zijn, vind je het lastig als er nieuwe mensen komen of mensen vertrekken, voel je je niet gezien, voel je je snel afgewezen en alleen, vind je anderen te seksueel dansen, komen anderen te dichtbij of juist niet, vind je dat er te veel wordt gepraat of gelachen, vind je dat anderen te veel kreunen of zuchten, of vind je mensen snel stinken naar zweet.....Wat dan ook.

Je kunt dan concluderen dat jouw gevoel te wijten is aan de groepssamenstelling, maar je kunt ook kijken wat het over jou zegt dat je dit gevoel hebt. Er wordt dan blijkbaar iets in jou aangeraakt dat je niet fijn vind om te voelen, maar wat nu wel zichtbaar wordt.

 

Dankbaar

Ik wil deze tekst graag afsluiten met het uitspreken van mijn dankbaarheid.

Dankbaar naar alle mensen toe waar ik al mee gedanst heb. En dat zijn er nog al wat! En een groot gevoel van dankbaarheid omdat ik zo enorm kan genieten tijdens Biodanza. Eerst dacht ik dat dat genieten vooral afhankelijk was van de persoon met wie ik danste. Kwam het vrij precies hoe hij/zij bewoog, rook, er uit zag enz.

En inmiddels weet ik dat het vermogen om te genieten helemaal in mij zelf zit.

Maar ik weet ook dat dat genieten anders zou voelen als ik er geen groep zou zijn. Dus graag tot dans allemaal!

 

 


Contactgegevens

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen: 

Lyanvdmeulen@gmail.com

 

Telefoon: 06-42152641

 

ABN-AMRO:

NL33ABNA 0470374985

 

KvK

Btw NL 1096 46 174 B01

 

Neem ook een kijkje op mijn andere website Liefdesmoed.nl!!:

 Nieuwsbrief

 

Hieronder kun je je aanmelden als je info wilt ontvangen van en over Biodanza met Lyan. Je kunt je aanmelden voor de wekelijkse teksten en de dansdagen en andere activiteiten, of alleen voor de dansdagen en andere activiteiten. Geef even aan wat je wilt.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

 Agenda

 

IEDERE 
WOENSDAGAVOND
Biodanza in de Jungle
in Amsterdam
WEEKEND RETREATS LAND VAN LISA:
 
12, 13, 14 januari 2024
3, 4, 5 mei 2024
16, 17, 18  augustus 2024
4, 5, 6 oktober 2024
 
DANSDAGEN 2024 IN NAARDEN
Zondag 21 januari Biodanza meets Tantra
Zondag 18 februari Liefdesmoed/Cursus in Liefde
Zondag 17 maart Biodanza meets Tantra
Zondag 21 april
Zondag 19 mei
Zondag 16 juni
Zondag 21 juli
Zondag 15 september
Zondag 20 oktober
Zondag 17 november
Zondag 15 december
Tijden: 11:15 tot ongeveer 17:00 uur