waarom biodanza?

WAAROM BIODANZA?

 

Biodanza nodigt je uit om voluit je leven te leven. Te voelen, te doen en te genieten van wie je bent en wat je doet. 

Biodanza is een buitengewoon systeem van muziek, dans en beweging, dat je in aanraking brengt met wie je echt bent. Je komt in contact met kwaliteiten en mogelijkheden in jezelf waar je in je dagelijkse leven nauwelijks toegang toe hebt. Door deze kwaliteiten in Biodanza te ontdekken en ervaren, leer je dat het leven je meer te bieden heeft dan je voorheen mogelijk achtte. 

Je leert kennen wat je mogelijkheden zijn en je gaat ook herkennen wat je valkuilen zijn die je verhinderen om te genieten. Biodanza kan je helpen om niet te leven vanuit je verleden of je verwachte toekomst, of vanuit je angsten en zorgen, maar om helemaal groot en ruim zijn in dit moment.

Biodanza kan een verschil maken in de levens van mensen. Het biedt de mogelijkheid tot transformatie van je leven op alle gebieden. Relaties, gezin, woonsituatie, werk, levensdoel. Je komt steeds meer in aanraking met je werkelijke waarden, dromen en verlangens. En je krijgt inspiratie en vitaliteit om deze vorm te geven.


Deelnemers over wat biodanza gebracht heeft in hun leven

W, man, 32 jaar


“Je vraag voelt voor mij: wat heb ik eruit gehaald? Welke thema's? Wat meteen bij me opkomt is dat ik me gewoon lekkerder voel in mijn lijf. Ik beweeg veel vrijer. Ik hield eerst helemaal niet van dansen. En ik voel me nu veel zekerder in het bewegen. Nu snap ik dat het puur een gebrek aan zelfvertrouwen was dat ik niet van dansen hield.


En ik heb er ook uitgehaald dat ik veel zekerder ben geworden in het maken van contact met mensen. Het zijn veel dingetjes. Met name het zelfvertrouwen en het zekerder worden zijn hele duidelijke aspecten.


En wat ik ook voel is dat ik veel meer ben gaan 'staan'. Dat ik veel meer in contact gekomen ben met mijn mannelijkheid. Ook het herkennen van het mannelijke en het vrouwelijke en beter in staat om het beide in te zetten. Voor mij valt onder het mannelijke ondermeer 'initiatief nemen.' Hoe moet ik dat zeggen. Het is het initiatief nemen en het gewoon doen. Niet meer laten leiden door je twijfels, maar je laten leiden door wat je wilt. Het wat zachtere, mee verende, kon ik al wel. Het ging voor mij voornamelijk om het zien van het mannelijk. En om ook te zien hoe dat is in het dansen. Te ervaren. En ook beide kanten te dansen. Om ook de echte kracht die ik heb te mogen voelen. De yang-dansen vind ik altijd zo zalig.


Ik denk dat wat er ook bij hoort is het me kunnen uiten. Niet alleen in de dans, maar ook daarbuiten. Dat je beter in contact bent met je gevoel en daar expressie aan kunt geven. Voor mij is dat schrijven. Dat ik in staat ben te verwoorden wat ik voel. Dat ik niet bang hoef te zijn voor mijn gevoel, dat ik er iets mee mag doen, mij mag uiten. Dat het oké is.”


A, vrouw, 35 jaar


“Het eerste wat ik me herinner is dat ik in de eerste les al eenbijzondere ervaring had. Ik voelde dat ik in Biodanza nergens aan hoefde te voldoen (zoals op mijn werk, waar ik het gevoel had dat collega's kritisch naar me keken) en dat ik gewoon mocht 'zijn' en dat er niemand met een kritische blik naar me keek. Iedereen keek me aan met zo'n warme lach en acceptatie dat ik bijna dacht: 'dit kan gewoon niet.' Een heel duidelijk gevoel van acceptatie.

Dit is ook daarna zo gebleven. Het gaat heel erg over de ander accepteren zoals die is en dat je daardoor ook jezelf accepteert. Dus minder kritisch bent.


En een verdere fase vind ik dat ik door Biodanza eigenlijk iedere keer contact maak met mezelf, met de emoties die er nog zaten. Die kregen ruimte. Zo bleef ik niet meer met dingen zitten, ging het zich niet oppotten. Zodat ik nog weer meer ruimte voel in mezelf.


Wat het ook met me doet is dat ik veel meer uit mijn hoofd ga, in het voelen. Voor mij gaat het voelen over wie je echt bent en het denken gaat veel meer over wie je zou willen zijn. Dat laatste kan ook handig zijn, maar dat had ik al een beetje te veel gedaan in mijn leven.”
J, vrouw, 43 jaar


“Voor mij gaat het over dichter bij mezelf blijven. Minder bezig zijn met bijvoorbeeld anderen tevreden te stellen. In Biodanza heb ik dit kunnen oefenen door in mijn eigen ritme te blijven, of daar in ieder geval goed mee in contact te blijven. En van daaruit contact te maken met anderen. Het kan dus in het ritme zijn, maar ook in persoonlijk contact. Dat ik kies hoe veraf of dichtbij ik bij iemand wil zijn.

Ik heb er ook van geleerd om veel meer mijn eigen behoeften te voelen. Dat het rationele, het 'wat is normaal' veel meer op de achtergrond is geraakt. Dat ik me veel meer laat leiden door mijn impulsen, mijn behoeften.


En ik ben  vaak heel erg verrast geweest door de bewegingen van mijn eigen lichaam. Dat ik dacht: 'wauw, ben ik hiertoe in staat!' Het gevoel dat het helemaal klopt. Alsof ik een professionele danser ben en zonder controle alles kan. Bewegen vanuit de bron. Dat voelt echt euforisch. Biodanza is een heel mooi systeem.”


H, vrouw, 55 jaar


“Biodanza is voor mij de manier om dicht bij mij Zelf te komen. Door bewegingen te maken komen oude patronen weer losser en kan ik met een grote lach verder gaan met leven. Alle mensen met wie ik Biodanza doe ervaren het op eigen wijze en vanuit mij zelf zie ik veel herkenbaars waardoor ik gemakkelijker met mijzelf om leer gaan.


Ieder keer is het weer dat ik even heel ver weg ben geweest en weer terugkom. Maar anders, met de herinnering van heel ver dichtbij me.”B, man, 44 jaar


“Ik heb er al heel veel aan gehad. Wat er gebeurt is dat het je eerst onbewust in een proces brengt waarin je in contact komt met je eigen gevoel. Dat kunnen leuke gevoelens maar ook vervelende gevoelens zijn. Achter de meeste gevoelens zitten gedragspatronen vanuit hoe je bent opgevoed en zo.

Ik heb gemerkt dat ik zelf een hele hoop dingen niet deed omdat ik dacht dat het niet mogelijk was. Op het gebied van mij openstellen naar anderen, openstellen naar mezelf, me laten zien in een groep.

In het proces van het dansen heb ik de belemmerende gedachten beetje bij beetje kunnen loslaten. Ik voel mezelf nu echt beter in contact staan met mezelf en anderen. Echt in contact zijn, me relateren met anderen.


Niet dat de oude patronen nu helemaal weg zijn. Maar wel gedeeltelijk. Met name gedachten over relaties met anderen en met mezelf zijn de afgelopen twee jaar veranderd. Ik voel me daardoor meer in contact met mijn kracht. Dit is niet 'zo moet ik er uit zien en me gedragen.' Maar meer authentiek. Niet meer zo ergens aan moeten voldoen.


Ik voel me beter in contact met wie ik ben. En dat voelt toch plezieriger dan ik gedacht had. Je kunt het niet bedenken van tevoren.”Contactgegevens

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen: 

Lyanvdmeulen@gmail.com

 

Telefoon: 06-42152641

 

BANK:

Lyan van der Meulen, Acting Training Coaching

NL33ABNA 0470374985

 

KvK

Btw NL 1096 46 174 B01

 

Neem ook een kijkje op mijn andere website Liefdesmoed.nl!!:

 Nieuwsbrief

 

Hieronder kun je je aanmelden als je info wilt ontvangen van en over Biodanza met Lyan. Je kunt je aanmelden voor de wekelijkse teksten en de dansdagen en andere activiteiten, of alleen voor de dansdagen en andere activiteiten. Geef even aan wat je wilt.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

 Agenda

 

IEDERE 
WOENSDAGAVOND
Biodanza in de Jungle
in Amsterdam
WEEKEND RETREATS LAND VAN LISA:
 
12, 13, 14 januari 2024
3, 4, 5 mei 2024
16, 17, 18  augustus 2024
4, 5, 6 oktober 2024
Nieuwe data!
27, 28, 29 december 2024
28 februari, 1 en 2 maart 2025
2, 3, 4 mei 2025
15, 16 17 augustus 2025
 
DANSDAGEN 2024 IN NAARDEN
Zondag 21 januari Biodanza meets Tantra
Zondag 18 februari Liefdesmoed/Cursus in Liefde
Zondag 17 maart Biodanza meets Tantra
Zondag 21 april
Zondag 19 mei
Zondag 16 juni
Zondag 7 juli: dansdag voor Koppels
Zondag 21 juli Biodanza meets Tantra
Zondag 15 september
Zondag 20 oktober
Zondag 17 november
Zondag 15 december
Tijden: 11:15 tot ongeveer 17:00 uur