integratie biodanza in het dagelijkse leven

  

Integratie is een terugkerend woord in Biodanza. Het wordt op verschillende manieren gebruikt.

We hebben het over integratie van hoofd, hard en buik, oftewel het op een lijn krijgen van deze drie gebieden, of in ieder geval dat ze alledrie beleefd kunnen worden (met name hart en buik worden in onze maatschappij soms lastiger gevoeld)

Integratie slaat ook op de tijd na de oefening/dans/vivencia, waarin het beleefde gedanste een plekje kan vinden in ons systeem, ons lichaam, ons gevoel.

En integratie gaat ook over de integratie van dat wat je meemaakt/ontdekt bij Biodanza in je dagelijkse leven. 

 

Over dit laatste kreeg ik onlangs een vraag van een deelnemer. En het is ook een onderwerp waar zo nu en dan over gedeeld wordt door mensen die Biodanza doen. Wat mensen soms lastig vinden is dat ze ervaren dat Biodanza en de rest van het leven kunnen voelen als twee verschillende werelden. En dat ze zouden willen dat de wereld meer zo zou voelen als wat ze beleven tijdens Biodanza.

Wat zou je kunnen doen om de integratie te vergroten/makkelijker te maken.

 

Ik ben bij mezelf nagegaan wat ik hierin gedaan heb en wat je nog meer zou kunnen doen. Ik kom uit op het volgende:

 

- Om te beginnen stoppen met zeggen dat het twee verschillende werelden zijn. En de overeenkomsten herkennen. Je zintuigen openen en de schoonheid van de wereld ervaren. In de mensen, de natuur, de dieren, het licht, de geluiden, de muziek, de smaak van het eten en zo voort.

 

- Niet 'stiekum' aan Biodanza doen, oftewel, je er een beetje voor schamen tegenover de mensen waarvan je verwacht dat ze het toch niet zullen snappen. Je hoeft ze niet te overtuigen, maar je kunt er zo nu en dan wel iets over zeggen/delen. Je kunt ervan uit gaan dat iedereen hetzelfde verlangen heeft om zich verbonden, gelukkig en geliefd te voelen.

 

- Je ervaringen tussen de vivencia's door delen met andere mensen die ook aan Biodanza doen.

 

- Het bewustzijn, de stilte, de aanwezigheid die we oefenen tijdens Biodanza blijven oefenen in je dagelijkse leven.

 

- Dagelijks luisteren naar mooie muziek, zodat je in contact bent/blijft met een fijn gevoel, met de flow.

 

- De gevoeligheid die je hebt tijdens de ontmoetingen bij Biodanza ook gebruiken in je ontmoetingen in het dagelijkse leven. En daar hoef je mensen helemaal niet voor aan te raken. Dat kan ook terwijl je bij ze in de buurt bent, naast ze zit. En daar hoef je ook helemaal niks van te zeggen. Let maar eens op hoe diep je hier van kan genieten.

 

- Mensen aankijken terwijl je met ze in gesprek bent.

 

- Luisteren naar de klank van stemmen.

 

- Niet teveel achter beeldschermen zitten.

 

- Elke dag bewegen en buiten zijn.

 

- Voeding eten die goed voelt.

 

- Steeds weer het contact met je eigen lichaam voelen. Je eigen binnenkant ervaren.

 

- Tijdens het deelrondje aan het begin van de vivencia jouw ervaringen delen.

 

Dit zijn de dingen die ik nu kan bedenken die je bewust kunt doen. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer manieren, maar daar kom ik nu niet op.

Maar het leuke nieuws is dat veel processen in Biodanza zich afspelen op het onbewuste niveau. Die gaan gewoon vanzelf. Daar hoef je helemaal niet je best of moeite voor te doen. En dan ben je opeens weer verrast door iets dat er 'zomaar' gebeurt in je dagelijkse wereld. Alsof de wereld langzaamaan aan het transformeren is, sinds jij Biodanza doet.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is zoveel mogelijk wekelijks naar Biodanza te komen ;-)

 

 

Commentaren: 1
  • #1

    Bas (zondag, 29 maart 2015 18:28)

    Wat ontzettend waardevol en erg mooi verwoord! Het heeft zo’n enorme meerwaarde om het gevoel en de openheid van het dansen mee te kunnen nemen naar het leven van alledag, maar wat is het soms moeilijk, want verleidelijk, om jezelf toch weer achter die veilige façade te verschansen. Mooie, heldere, bruikbare en ook herkenbare opsomming. Dankjewel!