hoe werkt biodanza

effecten

Biodanza heeft een positief effect op je zelfvertrouwen, energie en je relaties. Je leert om (nog meer) van het leven te genieten. De effecten van Biodanza zijn dat je er energieker, vitaler van wordt, dat het gezond is voor je lijf en geest, dat je creativiteit tot bloei komt, dat je verdieping krijgt in het contact maken met anderen, dat je het gebied van seksualiteit/sensualiteit veilig kunt onderzoeken en dat je meer gevoel van eenheid gaat ervaren met de wereld om je heen.

Rolando

Biodanza is ontwikkeld door Rolando Toro, een Chileense antropoloog en psycholoog. Hij liet zich inspireren door de natuurlijke behoeften van de mens, zoals gezondheid en liefde. Hij bleef in zijn leven voortdurend op zoek naar de mogelijkheden van de mens om een beter, intensiever en gelukkiger leven te leiden.

Opbouw

Een Biodanzaworkshop wordt een ‘vivencia’ genoemd. Vivencia betekent 'Intense ervaring van het moment'. We voeren als het ware gezamenlijk een ritueel uit, met een begin en een einde.

In het begin van de vivencia doen we ritmische dansen, waardoor je lichaam wakker, warm en los wordt, zodat je meer in je lichaam komt.

En daarna gaan we over op langzamere, melodische bewegingen/dansen. Deze langzame bewegingen zorgen ervoor dat je contact maakt met je gevoel en dat er ook heling tot stand kan komen in je onbewuste.

Aan het einde van de vivencia worden de bewegingen weer levendiger, opnieuw ritmisch, zodat je opnieuw wakker wordt en vernieuwd naar huis kunt gaan.


voor iedereen

Biodanza is geschikt voor iedereen. Je hoeft er geen goede danser voor te zijn. Het is een vrije manier van dansen. Je werkt niet met ingestudeerde pasjes, je danst met je lijf en niet met je hoofd.

betekenis

Biodanza betekent letterlijk ‘De dans van het leven’; bio = leven, danza = dans.groep

Biodanza doe je altijd in een groep. Dit kan variëren van een groep van bijvoorbeeld 6 mensen, tot 20, 50 of wel 100 mensen.

Afwisselend dans je alleen, in tweetallen of met meerdere mensen. Je leert om het contact met jezelf, de ander en de wereld om je heen te verdiepen.


muziek

Er wordt gedanst op allerlei soorten (bestaande) muziek. Popmuziek, samba, tango, Afrikaanse muziek, klassiek, spirituele muziek. De muziek is uitgezocht om de dansoefeningen te ondersteunen. Muziek heeft effect op de bewegingen en emoties van mensen.

Er wordt alleen gewerkt met muziek die positieve/helende invloed heeft. Niet met disharmonische, verstorende muziek.

stilte

Tijdens de vivencia wordt er niet gesproken door de deelnemers. Hierdoor ben je nog beter in staat om in contact te komen met je gevoel. Praten stimuleert namelijk doorgaans het denken.

veiligheid

Belangrijk tijdens het dansen is 'afstemming'. Afstemming met jezelf, met je eigen gevoelens en behoeften en afstemming met de andere deelnemers. 

Op deze manier ga je niet over elkaars grenzen heen en is er een veilige, liefdevolle manier van met elkaar omgaan.


Je kunt een boek schrijven over wat biodanza is,

maar je kunt alleen maar werkelijk ervaren hoe het is door het te doen